Energiewacht West draagt bij aan een stevige vermindering van gasgebruik

‘Klassieke CV-ketel taboe na 2021’. Zo kopte de media naar aanleiding van een manifest samengesteld door 15 energiebedrijven en milieuorganisaties. Als onderdeel van de Essentgroep ondersteunt Energiewacht West het voorstel om vanaf 2021 de traditionele gasgestookte CV-ketels geleidelijk te vervangen door een hybride systeem, een warmtepomp of ander nieuw alternatief.

Wat bereiken we hier mee?

Door je gasgestookte CV-ketel te vernieuwen met een hybride systeem of door een ander alternatief. Kunnen wij het (aardgas)gasprobleem aanzienlijk verminderen. Dat is  niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

Warmtepomp

Wat kun je doen?

We begrijpen dat dit nieuws wellicht zorgt voor onrust en vragen; ‘Wat als ik net een nieuwe CV-ketel hebt laten plaatsen?’ of ‘Binnenkort is mijn CV-ketel aan vervanging toe, laat ik deze dan nog vervangen?’. Tja, wat moet je dan? Graag leggen we uit welke gevolgen dit mogelijk heeft en wat de opties zijn voor jouw woning nu en in de toekomst. We schetsen drie situaties waarin je je mogelijk bevindt:

1. Net een nieuwe CV-ketel aangeschaft?
Heb je net een nieuwe CV-ketel laten plaatsen, geen zorgen. De CV-ketels van nu zijn van goede kwaliteit, hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt. De CV-ketel gaat nog jaren mee en wij helpen je met het goed onderhouden van de CV-ketel voor een nog langere levensduur en een veilige werking. Ook heb je de optie je huidige CV-ketel te combineren met een hybride systeem. 


2. Binnenkort een nieuwe CV-ketel nodig?
Is je CV-ketel binnenkort aan vervanging toe en overweeg je binnen drie jaar de aanschaf van een nieuwe CV-ketel? Dan heb je twee mogelijkheden:

 

Hybride oplossing:

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas, dat kan met een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met de CV-ketel op gas. Hiermee daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo’n 35 procent. Hiermee gaan niet alleen je energiekosten omlaag, momenteel ontvang je ook subsidie bij aanschaf van een warmtepomp.

 

Nieuwe CV-ketel:

De aanschaf van een nieuwe CV-ketel is nog steeds een optie. De CV-ketels van nu zijn van goede kwaliteit, hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt. De CV-ketel gaat nog jaren mee en wij helpen je met het goed onderhouden van de CV-ketel voor een nog langere levensduur en een veilige werking.

3. Start met de hybride warmtepomp 
Schaf je na 2021 een nieuw warmte of warmwatersysteem aan? Dan zijn je opties een hybride warmtepomp, vol-elektrisch of een alternatief. De ontwikkelingen gaan snel, er zijn steeds meer mogelijkheden. Zo kun je nu al een hybride warmtepomp laten plaatsen, hiervoor is een matig geïsoleerd huis voldoende.

 

Wil je graag van het gas af? Dan is een all-electric warmtepomp een optie. Hiervoor geldt wel dat je huis geschikt moet zijn of geschikt gemaakt moet worden. Zo moet je huis zeer goed geïsoleerd zijn en er moet in de grond geboord worden omdat het hier gaat om een grondgebonden warmtepomp. Daarnaast profiteer je pas optimaal wanneer je het dak vol legt met zonnepanelen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw woning? De Energiewacht West adviseurs helpen u graag met een persoonlijk advies. Vraag aan gesprek aan via ons contactformulier.

Voor iedereen geldt: bezuinig op energie en wek zelf op

 

Voor iedereen geldt het zelfde, verbruik minder gas! Dit doe je door je huis goed te isoleren, HR++ glas te plaatsten, het gebruik van een nieuwe MV-box of WTW en een slimme thermostaat zorgen er voor dat je geen warmte verliest in huis. Daardoor hoef je geen gas te gebruiken bij het verwarmen. Door dit te combineren met het opwekken van eigen stroom, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Door dat te doen woon je bijna zelfvoorzienend en woon je gasarm.

 

Hoe doe je dat?

Vraag onze online adviseurs via de chat op www.energiewachtwest.nl of vul het contactformulier in om een adviesgesprek aan te vragen. Zo dragen we allemaal bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot.

Maak je huis energie zuinig

Schaf nu een nieuwe cv-ketel aan en ontvang een gratis slimme thermostaat

Of kies voor een korting van € 100,- op uw offerte*.

Ga snel naar de actie!

*De actie is geldig t/m 31 maart 2022. Actievoorwaarden van toepassing

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je veel antwoorden in de lijst met veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je die heel gemakkelijk aan ons doorgeven via het formulier onderaan de pagina.

 

Nee. De energiebedrijven en milieuorganisaties stellen wel voor om een hogere rendementseis voor verwarmingsinstallaties in te stellen. Als dat gebeurt, is er naast de CV-ketel altijd een duurzame techniek nodig om aan deze eis te voldoen. Voorbeelden van duurzame technieken zijn bijvoorbeeld de hybride warmtepomp of zonneboiler. Wij stellen voor om deze maatregel al vanaf 2021 in te voeren.

 

Is dit al besloten?
Nee. Op dit moment zijn er besprekingen over een nieuw Klimaatakkoord. De coalitiepartijen pleiten ervoor om dit voorstel op te nemen in dit akkoord. In de loop van dit jaar wordt duidelijk welke maatregelen de overheid gaat nemen om meer fossiele energie te gaan besparen.


We willen dat de zwaardere rendementseis opgenomen wordt in het nieuwe Klimaatakkoord. Vanaf 2021 is het dan niet meer toegestaan een oude CV-ketel simpelweg te vervangen door een nieuwe. In plaats daarvan moet áltijd een hybride systeem (warmtepomp én CV-ketel) of een ander duurzaam alternatief worden geplaatst. 


Dat hangt in belangrijke mate af van je woonsituatie. Aanschaf en montage van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp kost nu nog tussen de 5.000 en 7.000 euro, de overheid verstrekt 1.500 euro subsidie. We verwachten dat de kostprijs door massaproductie snel en fors zal dalen. Dankzij innovatie zal het rendement van de warmtepomp verder toenemen, waardoor het aardgasverbruik nóg verder omlaag gaat. We vinden dat een hybride warmtepomp ook voor huishoudens met een smalle portemonnee bereikbaar moet zijn. Daarom moeten er slimme financieringsconstructies komen. 


Ja, de elektriciteitsrekening gaat omhoog. Maar uiteindelijk is de energierekening tóch een stuk lager. Als de elektriciteit met zonnepanelen wordt opgewekt, daalt de energierekening nog meer.


Een hybride warmtepomp wordt toegepast in combinatie met een CV-ketel. De warmtepomp gebruikt warmte uit de buiten- of ventilatielucht om het huis en het tapwater te verwarmen. De CV-ketel warmt alleen bij met koude buitentemperatuur. Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met bestaande radiatoren. Maar met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming levert het systeem het hoogste rendement. Warmtepomp en CV-ketel zijn te combineren in één apparaat, maar je kunt ook een CV-ketel en hybride warmtepomp naast elkaar opstellen. Er is altijd een binnen- en een buiten-unit. Denk bij de buiten-unit aan het beeld van airco’s die je ziet in zuidelijke landen. Houd bij de buitenunit rekening met het geluidsniveau als de pomp op vol vermogen draait. 


Dat is lastiger en duurder dan de keuze voor een hybride systeem. Kies van voor volledig aardgasvrij? Dan geldt dat je huis geschikt moet zijn of geschikt gemaakt moet worden. Je huis moet zeer goed geïsoleerd zijn, er moet in de grond geboord worden omdat het hier gaat om een grondgebonden warmtepomp. Daarnaast profiteer je optimaal wanneer je het dak vol legt met zonnepanelen


Energiewacht West helpt u graag met advies over energiebesparen en duurzame opwekking van energie voor specifiek jouw woonsituatie. We hebben een uitgebreide producten- en dienstenportfolio met isolatie, HR++ glas, ventilatieboxen, slimme thermostaten, zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Allemaal maatregelen die helpen bij het energiezuiniger te maken van het huis, eigen energie op te wekken en het verminderen van het gasverbruik. 

 

PlusJeHuis
We helpen je graag opweg met het concept ‘PlusJeHuis’. Een totaalconcept bestaande uit een advies of een energiescan, met suggesties om je huis aan te pakken inclusief een offerte, de mogelijke besparing en nazorg.  Welke maatregelen passen het best in jouw situatie en wat levert het meeste op? Die optelsom maken voor jou! Ga naar de pagina PlusJeHuis voor meer informatie. 


© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.