Hoe kun je energie besparen op warm water?

 

Volgens Milieu Centraal gaat jaarlijks wel 20% van je gasverbruik op aan het verwarmen van warm water voor de badkamer en keuken. Door enkele aanpassingen te doen in je gebruik van warm water kun je je energierekening snel zien dalen. Maar welke aanpassingen zorgen voor de meeste energiebesparing?

Bespaar door minder warm water te gebruiken

Je verbruikt als gemiddeld huishouden bijna 300 m3 gas aan warm water. Dit is wel € 200,- per jaar. Alles wat je hierop kunt besparen, is natuurlijk mooi meegenomen. Bovendien is het beter voor het milieu als je probeert minder warm water te gebruiken.

 

Maar hoe doe je dat, minder warm water gebruiken zonder in te leveren op comfort?

 

Handige tips

  • Probeer de tijd dat je onder de douche doorbrengt steeds iets in te korten.
  • Zorg ervoor dat de warmwaterkraan niet aanstaat als je geen warm water nodig hebt.
  • Koop een waterbesparende douchekop.
  • Ga onder de douche in plaats van in bad. Als je in bad gaat, verbruik je wel dubbel zoveel water.

Een lagere energierekening met regelmatig onderhoud

Ook door je combiketel of geiser periodiek te laten controleren kun je besparen op warm water. Regelmatig onderhoud zorgt voor lagere stookkosten, doordat je ketel na het onderhoud beter, zuiniger en veiliger functioneert. Zo heb je minder kans op storingen en bespaar je bovendien op je energierekening!

 

Meer informatie over onderhoud.

Besparen met een energiezuinige CV-ketel, boiler of geiser

Als je een oude CV-ketel hebt, kan het verstandig zijn om deze te vervangen door een energiezuinig exemplaar. Maar wanneer is je ketel te oud?

 

Als je een elektrische boiler, geiser of VR-ketel hebt, is het verstandig om deze meteen te vervangen. Door voor een energiezuinige HR-combiketel te kiezen kun je veel geld besparen op je energierekening. Heb je al een HR-ketel? Als deze al wat ouder is kun je ervoor kiezen om deze te laten vervangen. Een nieuwe ketel is veel zuiniger en milieuvriendelijker. Daarnaast heeft een nieuw toestel niet zo vaak onderhoud nodig en loop je minder risico op storingen.

 

Handige tips

  • Kies voor een combiketel en niet voor afzonderlijke toestellen voor verwarming en warm water. Dit is goedkoper in de aanschaf.
  • Onze adviseurs kunnen je adviseren over de verwarmingscapaciteit die jij nodig hebt voor jouw woning. Zo verbruik je niet meer gas dan nodig.
  • Controleer of de combiketel die jij graag wilt hebben een A-label gelijkstroompomp heeft. Dit is een energiezuinige pomp waarmee je veel geld kunt besparen.

Meer weten? Lees verder over CV-ketels en boilers.

Weten waarop je nog meer energie kunt besparen?

Naast letten op hoe je omgaat met warm water zijn er nog veel meer mogelijkheden om energiezuinig te leven. Waar wil jij op besparen?

 

Verlichting

Wassen & drogen

Elektrische apparaten

Koelen & vriezen

Verwarming

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.