Hoe kun je energie besparen op koelen en vriezen?

 

Van het totale elektriciteitsverbruik in je woning wordt 15% ingenomen door het gebruik van de koelkast en de vriezer. Hierop valt te besparen door deze apparaten tijdig te vervangen door nieuwe, energiezuinige apparaten. Welke bespaartips kun je nog meer toepassen?

Bespaartips bij het gebruik van een koelkast of vriezer

Koelkasten en vriezers verbruiken veel elektriciteit. Door bij het gebruik van je koelkast of vriezer op een aantal zaken te letten, verbruik je minder energie.

 

Handig tips

  • Zorg ervoor dat etenswaren zijn afgekoeld voordat je ze in de koelkast plaatst. Zo voorkom je dat de koelkast of vriezer opwarmt en extra moet koelen.

  • Plaats de koelkast niet naast een warm apparaat zoals een oven. Dit zorgt er namelijk voor dat de koelkast harder moet werken en dus meer energie verbruikt.

  • Check of de deur van de koelkast nog wel goed sluit. Zo komt er geen warmte in de koelkast.

  • Zorg ervoor dat het vriesgedeelte van de koelkast regelmatig wordt ontdooid. IJs in de koelkast vermindert het vriesvermogen.

Bespaar tot wel € 40,- met een nieuwe, ultrazuinige koelkast

Niet alleen bij het gebruik, maar ook bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer kun je letten op mogelijke besparingen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een koelkast met het ultrazuinige A+++ energielabel. Volgens Milieu Centraal verbruiken deze koelkasten slechts 150 kWh oftewel € 30,- aan stroom per jaar. Ter vergelijking: een koelkast van 8 jaar oud verbruikt jaarlijks wel 350 kWh oftewel € 70,-. Het loont dus om je oude koelkast te vervangen door een nieuw, ultrazuinig exemplaar.

Weten waarop je nog meer energie kunt besparen?

Naast letten op hoe je omgaat met koelen en vriezen zijn er nog veel meer mogelijkheden om energiezuinig te leven. Waar wil jij op besparen?

 

Verlichting

Wassen & drogen

Elektrische apparaten

Warm water

Verwarming

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.