Hoe bespaar je energie op elektrische apparaten?

 

Bijna de helft van je energierekening betreft je stroomgebruik. Per jaar kun je tientallen euro’s besparen door te letten op je dagelijkse gebruik van elektrische apparaten. Wil jij ook weten hoe je heel gemakkelijk kunt besparen op je energierekening?

Voorkom sluipverbruik en bespaar tot wel € 90,-

Elektrische apparaten verbruiken ook energie als ze op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. Volgens Milieu Centraal bespaart een huishouden jaarlijks wel € 90,- op de energierekening door de uitbanning van sluipverbruik. Maar hoe doe je dit?

 

Handig tips

  • Schakel je apparaten uit in plaats van ze op stand-by te zetten. Zo voorkom je bovendien schade bij een mogelijke blikseminslag.
  • Ben je aan het downloaden? Zet dan je beeldscherm uit.
  • Haal opladers uit het stopcontact wanneer bijvoorbeeld je telefoon is opgeladen.
  • Als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, steek de stekkers hiervan dan in een contactdoos. Gebruik je de apparaten niet meer? Schakel de stekkerdoos dan uit.

Een lager energieverbruik met een zuinig energielabel

Het energielabel is er niet alleen voor woningen, maar ook voor elektrische apparaten. Door bijvoorbeeld een televisie te kopen met het label A+++, koop je een apparaat met een laag energieverbruik. Let op: elektrische apparaten met een zuinig energielabel zijn meestal wel duurder dan apparaten met een minder zuinig label. Het verschil in prijs heb je echter zo weer terugverdiend doordat je energieverbruik omlaag gaat.

Waar kun je nog meer energie op besparen?

Naast letten op hoe je omgaat met elektrische apparaten zijn er nog veel meer mogelijkheden om energiezuinig te leven. Waar wil jij op besparen?

 

Warm water

Koelen & vriezen

Verwarming

Verlichting

Wassen & drogen

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.