Energiewacht West
toen en nu

Aan de basis van wie we zijn, ligt meer dan honderd jaar pionieren en hard werken ten grondslag.

 

Roerige tijden waarin tal van grote ontdekkingen zijn gedaan. Bijzondere uitvindingen waarvan we tot op de dag van vandaag nog allemaal de vruchten plukken. Ook op het gebied van energievoorzieningen zijn tal van nieuwe en milieubewuste oplossingen bedacht. Vanuit die geschiedenis neemt Energiewacht West je mee de toekomst in.

Geschiedenis van Energiewacht West

In het begin van de 20e eeuw start Groningen met de productie van stroom. Tijdens de wereldtentoonstelling in 1903 kunnen bezoekers de eerste stoomketels bewonderen. De drie ketels hebben een omvang van 60 m3 en leveren samen 510 kW aan stroom. De 2.700 lampen die voor het evenement zijn opgehangen, zetten de gebouwen en het publiek in een zee van licht. Een revolutionaire gebeurtenis. De mensen die er getuige van zijn, kijken hun ogen uit.

 

Gaslevering door het Gemeentelijk Gasbedrijf Groningen begint in 1906. In snel tempo komen er nieuwe uitvindingen op de markt, zoals het gasfornuis en de gaskachel. Later doen ook de boiler en de geiser hun intrede. Het gasbedrijf levert de warmwatertoestellen en een (particuliere) installateur zorgt voor de plaatsing. 


De markt groeit

In 1959 wordt het enorme aardgasveld bij Slochteren ontdekt. Een aanwinst voor heel Nederland. Op veel plaatsen worden gasleidingen aangelegd en binnen 4 jaar is de hele stad Groningen op deze gasbron aangesloten. In 1967 ontstaat het Elektriciteitsbedrijf Groningen Drenthe (EGD) uit een aantal fusies en overnames. Deze gigant levert stroom aan 54 Groningse en 22 Drentse gemeenten. Nog meer overnames volgen. Hiermee krijgt het EGD naast het leveren van stroom en gas ook de verhuur van gasgestookte en elektrische toestellen en CV-ketels in portefeuille. 

 

Abonnement op de Gasservice

In 1968 gaat het Gemeentelijk Gasbedrijf met een apart orgaan werken voor service, genaamd de Gasservice. Een reden hiervoor is dat mensen nog niet gewend zijn aan centrale verwarming en ‘s nachts de kachel uit doen. Oók tijdens perioden van strenge vorst, met als gevolg dat de leidingen bevriezen. Voor het verrichten van reparaties zijn monteurs nodig. Op het CiBoGa-terrein in Groningen wordt een oude kantine als leslokaal ingericht waar vaklieden de specialisatie tot storingsmonteur kunnen volgen. Gasverbruikers kunnen zich nu abonneren op de Gasservice, die dag en nacht, in het weekend en op feestdagen klaar staat voor het verhelpen van storingen. 

 

Ontstaan Energiewacht  

In 1985 gaan het Gemeentelijk Gasbedrijf en de Gasservice op in het Energiebedrijf Gemeente Groningen. De elektrische tak heeft ook een eigen boilerdienst. De boilers worden verhuurd en de monteurs komen langs voor onderhoud en verhelpen problemen bij storingen. Voor de beeldvorming: de Gasservice heeft rond de 96.000 toestellen in onderhoud. In 1992 wordt het Energiebedrijf Gemeente Groningen als laatste regionale bedrijf overgenomen door de EGD. De overname blijkt een enorme klus. Om het klantenbestand samen te voegen, moeten duizenden correcties en aanpassingen worden doorgevoerd. 

 

Bij de overname van het Energiebedrijf Gemeente Groningen is EGD Gasservice als aparte onderhoudsdienst opgericht, met 2 partijen: EGD (het latere Essent) en de installatiebranche (met ca. 160 installatiebedrijven), met als vestigingsplaats Veendam. 

 

In 1993 verandert de naam EGD Gaswacht in het inmiddels bekende Energiewacht. Om te investeren in kwaliteit van de monteurs is in 1994 een eigen opleidingscentrum opgezet. Ook wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van de processen: in 1995 wordt het ISO 9001 certificaat behaald, gevolgd door VCA in 2004 en het ISO 14001 Milieucertificaat in 2014.  

 

Energiewacht, samen met Essent

In 2001 wordt in nauwe samenwerking met Essent en nog 7 andere, soortgelijke bedrijven Inhome als formule in de markt gezet. Omdat binnen deze samenwerking heel Nederland kan worden bediend, gaat er een landelijke campagne van start. Door de grote naamsbekendheid van Essent is deze campagne erg succesvol en maakt Energiewacht een enorme groei door.

 

Als de energiemarkt in 2004 wordt vrijgegeven, wil Essent zich niet profileren als prijsvechter. In plaats daarvan kiest het bedrijf voor een focus op excellente dienstverlening. Hier blijkt de samenwerking met Energiewacht van onschatbare waarde. De synergie tussen de twee merken groeit. De Inhome formule stopt in 2006, vanwege de verwarring met een internetdienstverlener. De samenwerking wordt voortgezet onder de naam: Energiewacht, samen met Essent.

 

Op het verzoek van Essent gaan we in 2006 ook in Zuid-Holland aan de slag. Met 1,6 miljoen voordeuren in die regio liggen er grote kansen voor groei, zowel voor Energiewacht als voor Essent. 

 

Hoofdkantoor in Assen

In 2009 verhuist ons hoofdkantoor van Veendam naar Assen. Ook de nevenvestigingen worden opnieuw gehuisvest. Energiewacht heeft naast het hoofdkantoor in Assen vestigingen in Groningen, Nieuw Buinen, Alphen aan den Rijn en Rotterdam. Inmiddels is Essent is volledig eigenaar van Energiewacht.

 

Zelfstandig serivcepartner West Nederland

Op 1 juli 2019 is Energiewacht West door een aantal lokale overnames ontstaan als dochteronderneming van Energiewacht. Met het hoofdkantoor in Rotterdam bedient het het gebied tussen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Precies een jaar later wordt Energiewacht West een zelfstandig servicepartner van Essent.

 

Wat kunnen wij jou bieden?

Om je goed van dienst te zijn, hebben wij niet alleen een breed assortiment aan producten en diensten, maar ook een persoonlijke service op maat. Wil je weten wat we je allemaal te bieden hebben?

 

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.