Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

Moet ik mijn zonnepanelen periodiek reinigen?

Door de zelfreinigende laag die zonnepanelen hebben, is het in principe niet nodig om de panelen te reinigen. Het meeste vuil spoelt bij een regenbui vanzelf van de panelen. Toch krijgen zonnepanelen ook te maken met vervuiling door bijvoorbeeld bladeren of vogelpoep. In het geval van zware vervuiling dat niet vanzelf wegspoelt, is het raadzaam om de zonnepanelen te (laten) reinigen. Het is voldoende om dat eens in de paar jaar uit te voeren.

 

Ondanks de zelfreinigende laag, blijkt uit onderzoek dat er toch enig verschil in opbrengst is tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Op jaarbasis kan dit zo’n 2 a 3 procent schelen.

 

Hoe reinig ik mijn zonnepanelen?

Wij adviseren om de zonnepanelen altijd te laten reinigen door een specialist. Helemaal als je er niet gemakkelijk bij komt of als het om een dak met flinke helling gaat. Ben je desondandanks van plan om je zonnepanelen schoon te maken? Houd dan rekening met de volgende tips.

 

Wat moet je WEL doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak altijd gebruik van handschoenen en raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen. Zo laat je geen vingerafdrukken of vuil achter op de panelen.
  • Maak bij het schoonmaken alleen gebruik van kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons en gebruik geen metalen voorwerpen.
  • Als schoonmaakmiddel kun je eventueel gebruik maken van een glasreiniger of een alcoholhoudende reiniger.

Wat moet je NIET doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen. Dat kan de zelfreinigende laag aantasten.
  • Maak geen gebruik van zout water omdat dit door achterblijvende zoutresten invloed heeft op de lichtopbrengst.
  • Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten.

Wanneer kan ik mijn zonnepanelen het beste reinigen?

Het is voldoende om je zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Omdat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt profiteren van jouw zonnepanelen, kun je de panelen het beste reinigen voorafgaand aan het zonnige seizoen. Zo zijn ze op tijd ‘klaar’ om extra goed hun best te doen!

 

Meer weten over zonnepanelen?

Wil je meer weten over zonnepanelen? Neem dan contact op via zonservicewest@ewacht.nl of bel met 088-5553250. Uiteraard kun je ook gebruik maken van het onderstaande contactformulier. 

 

Voornaam*
Achternaam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Best bereikbaar
   
Vraag of opmerking

Energiewacht West verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

Energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je direct in je woning. Extra opwekte elektriciteit kun je terugleveren aan het net. Dat wordt ook...

Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?
Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?

Je zonnepaneleninstallatie kan niet functioneren zonder omvormer. De omvormer is dan ook het meest belangrijke en tegelijkertijd het meest...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.