Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?

Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?

Je zonnepaneleninstallatie kan niet functioneren zonder omvormer. De omvormer is dan ook het meest belangrijke en tegelijkertijd het meest kwetsbare onderdeel van je installatie. Het is daarom belangrijk om voor de juiste omvormer te kiezen. Elke omvormers heeft een eigen werking en in dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn. Zo kun je de beste keuze maken.
 

Omvormer werking

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Deze stroom is niet meteen bruikbaar in huis. Met de omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom van je zonnepanelen omgezet in wisselstroom. Dat is dezelfde stroom als de stroom die uit je stopcontact komt.
 

Soorten omvormers

Globaal zijn er drie soorten omvormers: Stringomvormers, omvormers met optimizers en micro omvormers.
 

Stringomvormer

Bij een stringomvormer zijn alle zonnepanelen op het dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting (‘string’) is weer gekoppeld aan de omvormer. Dit heet ook wel serie-geschakeld.
 
Omdat een ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel, zorgt één minder presterend paneel dat de opbrengst van de hele string wordt beinvloed. Het zwakste paneel is altijd bepalend voor de opbrengst van de resterende zonnepanelen. Je kunt het vergelijken met ouderwetse kerstverlichting: Als één lampje kapot gaat, branden de andere lampjes ook niet meer.
 
Een stringomvormer is ideaal in situaties waar geen schaduwval op de panelen is. Wij werken met stringomvormers van het merk Omnik.
 

Omvormer met optimizers

Bij een omvormer die voorzien is van optimizers, wordt op de rails achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst. Daardoor wordt elk paneel individueel geregeld en gemonitord. Alle panelen geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. In geval van een storing is het probleem eenvoudig op te sporen. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor grote systemen.
 
Een omvormer met optimizers is ideaal in situaties met bijvoorbeeld enige schaduwval. Door de panelen individueel te regelen met poweroptimizers haalt een omvormer met optimizers meer stroom uit de zonnepanelen. Het opbrengstverlies is dan ook minder bij schaduwval. Ook beveiligen de optimizers de panelen door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.
 
 
Wij werken met SolarEdge omvormers met optimizers. Met de gratis monitoringssoftware van SolarEdge is het mogelijk om zelf van elk afzonderlijk paneel de werking te bekijken. 
 

Micro omvormers

Een micro omvormer is een kleine omvormer die achter elk paneel wordt geplaatst. Hierdoor kan elk paneel individueel worden geregeld en gemonitord. Er zijn veel overeenkomsten tussen een systeem met micro omvormers en een systeem met een omvormer met optimizers. Maar er zijn ook verschillen:

  • Een micro omvormers maakt een omvormer in huis overbodig.
  • Micro omvormers kunnen ook ingezet worden bij kleine systemen en het systeem is gemakkelijk uit te breiden of te verkleinen.
  • Een omvormer met optimizers wordt doorgaans alleen ingezet voor 8 panelen of meer.

Wij werken met micro omvormers van Enphase. Enphase biedt een betere garantie op de micro omvormers en een langere levensduur dan SolarEdge. Enphase biedt monitoringssoftware om de werking per paneel zelf te kunnen bekijken. Deze software moet apart worden aangeschaft.

 

Omvormers vergelijken

Naast de verschillen in werking van de omvormer, zijn er ook per merk verschillen in garantie en levensduur. Het is belangrijk om daarop te letten bij je keuze. Enphase micro omvormers hebben bijvoorbeeld een levensduur van 25 tot 35 jaar, mede dankzij lage voltages. Enphase omvormers bevatten bovendien geen bewegende delen. Traditionele stringomvormers hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar, en omvormers met optimizers 15 tot 20 jaar. Na deze periode moet de omvormer worden vervangen.
 
Qua brandveiligheid zijn micro omvormers en omvormers met optimizers veiliger dan een stringomvormer. Een stringomvormer-systeem kan tot 1000 volt aan spanning op je dak genereren.
 
Een micro omvormer zorgt ervoor dat het maximale voltage op je dak onder de 60 volt blijft. Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel. 
 

Beste plek omvormer

De beste plek voor de omvormer verschilt per individuele situatie. Meestal wordt de omvormer op zolder of in de kelder geplaatst. Het is belangrijk om rekening te houden met diverse zaken: 
  • De lengte van de kabels tussen zonnepanelen en omvormer,
  • De lengte van de kabels tussen de omvormer en de meterkast.
  • Voldoende koeling
  • Voldoende vrije ruimte
  • Bereikbaarheid

Conclusie

Elke situatie heeft een ideale omvormer. Je hebt nu alle informatie die nodig is om de juiste keuze te maken. Toch is het altijd verstandig om een adviseur naar je persoonlijke situatie te laten kijken. Wij hebben jarenlange ervaring en bovendien de juiste kennis in huis om je van een goed advies te voorzien. Wil je informatie over je persoonlijke situatie? Vul dan hiervoor de online zonnepanelencheck in. Een van onze adviseurs neemt dan binnen twee werkdagen contact met je op.
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je energieverbruik en je dakoppervlak. Het beste is om...

Zonnepanelen opbrengst per maand
Zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden verschillen. Vaak wordt gedacht dat...

Plaats een reactie

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.