Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?

Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas wat erg giftig voor de mens kan zijn. Het voor de mens moeilijk te detecteren omdat het kleur- en reukloos is. Daarom wordt het door onder andere de brandweer ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Inademing van dit gas kan fatale gevolgen hebben.

 

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is zoals gezegd een kleur- en reukloos soort gas, wat erg giftig kan zijn bij inademing. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld koolstof of andere fossiele brandstoffen. Het is een gas wat zelfs lichter is dan lucht. Maar het meest belangrijk is en blijft dat het enorm gevaarlijk is voor de mens.  Zo worden er jaarlijks honderden mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege een koolmonoxide vergiftiging. Ook komen er zelfs jaarlijks een aantal mensen te overlijden door de vergiftiging.  

 

Hoe kan koolmonoxide in mijn woning komen?

Koolmonoxide kan op verschillende manieren loskomen in uw woning.  Vaak komt het weg bij een kapotte of verkeerd geïnstalleerde cv-ketel  of geiser. Maar ook in andere situaties is de vorming van koolmonoxide denkbaar. Bijvoorbeeld in situaties waar gas, hout of olie in een binnenruimte wordt verbrand, zoals binnen de barbecue aansteken of binnen gebruik maken van een heater.  

 

Hoe kan ik het inademen van koolmonoxide voorkomen?

Het is belangrijk om een aantal melders in uw woning te plaatsen. Bij uw ketel is een goede plek. Zo bent u altijd op tijd op de hoogte mocht er koolstofmonoxide vrij zijn gekomen in uw woning.  Vergeet ook niet de batterijen op tijd te vervangen, zodat u altijd veilig bent.

 

Maar natuurlijk is het ook van belang dat u preventie maatregelen neemt om te zorgen dat de koolmonoxide geen kans heeft.  Dit kan u doen door onder andere niks in de brand te steken in kleine afgesloten ruimtes. Ook is het belangrijk dat u uw warmtetoestellen periodiek laat onderhouden en keuren. Bij onderhoudsbeurten wordt altijd de uitstoot van koolmonoxide gemeten. Ook worden andere onveilige situaties voorkomen.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Energiewacht West Koudebrug
Koudebrug: wat is het, wat zijn de gevolgen en hoe kan je het oplossen?

Wat is een koudebrug? Een koudebrug (ook wel warmtebrug of een thermische brug genoemd) is een deel van de buitenste laag van een gebouw waar...

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je energieverbruik en je dakoppervlak. Het beste is om...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.