Een nieuwe CV-ketel: Waar moet ik op letten?

Een nieuwe CV-ketel: Waar moet ik op letten?

 

Het uitzoeken van een nieuwe CV-ketel kan best lastig zijn. Bovendien vormt de CV-ketel als het ware het warme hart van je huis. De CV-ketel regelt immers je verwarming en vaak ook je warme water. Om die reden hebben wij alle relevante informatie verzameld. Zo helpen we jou op weg naar een nieuwe CV-ketel die bij jou past.


Waar moet ik beginnen?

Kijk anders eens naar je huidige situatie. Is jouw CV-ketel je goed bevallen of had je bijvoorbeeld liever sneller een bad vol warm water gehad? Door zo bewust bezig te gaan met de keuze van een CV-ketel kun je door slechts drie vragen te beantwoorden tot een goede keuze komen.

 

Combi of solo CV-ketel?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is of je een CV-ketel wil die alleen jouw huis verwarmt of één die ook voor het warme water zorgt. Die laatste wordt ook wel een CV combiketel genoemd en is het meest voorkomend. Doordat alles in één apparaat verwerkt zit bespaar je geld ten opzichte van de aankoop van twee losse apparaten. Zowel op het aankoopbedrag als op je energierekening. Een combiketel is verkrijgbaar in vele soorten en maten, er is er altijd wel één die bij je past.

 

Mocht je liever het warme water en de verwarming apart houden dan kun je kiezen voor een solo CV-ketel. Met dit type ketel heb je een los apparaat nodig voor het warme water. Een losse boiler of geiser biedt dan de uitkomst. Mocht je nog een goede boiler of geiser hebben of op meerdere losstaande locaties warm water nodig hebben dan is een solo ketel een goede oplossing.

 

Welk vermogen past bij mijn situatie?

Een CV-ketel moet een bepaalde capaciteit hebben om het huis te verwarmen. Wanneer de CV-ketel te weinig vermogen heeft, wordt het huis onvoldoende verwarmd. Als een CV-ketel een te groot vermogen heeft, wordt er onnodig veel energie verbruikt. Het juiste vermogen is dus erg belangrijk voor jouw comfort en je energierekening.

 

Afhankelijk van onder andere de grootte van je woning, het soort woning en de mate van isolatie maak je een keuze voor een CV-ketel. Niet alleen de omvang van je huis is dus van belang. Wanneer een huis goed geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren en wordt het huis sneller warm. Als jouw huis na 1980 is gebouwd heb je grote kans dat je bent voorzien van redelijk goede isolatie.

     

Het vermogen van de CV-ketel wordt uitgedrukt in kiloWatt. Met onderstaande tabel kun je bepalen welk vermogen bij je woning past.

 

Appartement

Appartement

Voor een appartement is een vereist vermogen van 11 tot 23 kilowatt.

Tussenwoning

Tussenwoning

Voor een tussenwoning is een vereist vermogen van 16 tot 28 kilowatt.

Hoekwoning/ 2-1 kap

Hoekwoning/ 2-1 kap

Voor een hoekwoning of 2-1 kap is een vereist vermogen van 16 tot 30 kilowatt.

Vrijstaande woning

Vrijstaande woning

Voor vrijstaande woning is een vereist vermogen van meer dan 30 kilowatt.

 

Met bovenstaande indicaties kun je het vermogen van een nieuwe CV-ketel kiezen. Echter raden wij je wel aan om advies te vragen van één van onze adviseurs. Dankzij de ervaring van onze specialisten, word je altijd een CV-ketel geadviseerd met het juiste vermogen en dan weet je zeker dat je goed zit.

 

3. Welke CW-waarde moet ik kiezen?

De CW-waarde geeft aan in welke comfort categorie een CV-ketel zich bevindt met betrekking tot jouw warmwatervoorziening. Hoe hoger de CW-waarde hoe groter het comfort en hoeveelheid warm water de CV-ketel kan leveren.

 


ComfortWaarde 3: Minimaal comfort

Een CV-ketel met een CW3 komt steeds minder voor. De capaciteit voor het aanvoeren van warm water is voor veel huishoudens te laag. Een CV-ketel met CW3 waarde kan bijvoorbeeld gebruikt worden in één persoonshuishoudens of in een klein appartement.

 

ComfortWaarde 4: Compact comfort

Wanneer je gebruik maakt van een gewone douche of klein bad kun je kiezen voor een CW4 CV-ketel. Dit zijn simpele, compacte en zuinige CV-ketels die perfect passen in een gemiddelde tussenwoning of hoekwoning. De mogelijkheid voor het tegelijk gebruiken van warm water op meerdere plekken in huis is echter beperkt. Dit type CV-ketel is het meest voorkomend bij gemiddelde huishoudens.

 

ComfortWaarde 5: Prima wooncomfort

Een CW5 CV-ketel is handig wanneer je een stort/regendouche of groot bad hebt, een bijkomend voordeel is dat dit type CV-ketel wel redelijk geschikt is voor warm water op meerdere punten tegelijk. Een CW5 toestel is geschikt voor grotere woningen.

 

ComfortWaarde 6: Luxe wonen en genieten

Als je liever op meerdere punten tegelijk warm water wilt gebruiken en een stort/regendouche of groot bad hebt, dan kies je voor een CW6. Je profiteert van een royale hoeveelheid warm water, die op verschillende plekken in huis tegelijk beschikbaar is. Het douchen met een stort/regendouche is geen probleem. Met dit type heb je zeer hoog comfort en heb je nooit een tekort aan warm water.

 

Welk merk CV-ketel moet ik kiezen?

Energiewacht West is merkonafhankelijk, dit betekent dat onze adviseurs een eerlijk en objectief advies geven. Er wordt puur gekeken naar wat het best bij jouw woonsituatie past. De adviseur zal één of meerdere CV-ketels aanraden die het beste zullen passen. De keuze is daarna aan jou.

 

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over welke CV-ketel het beste past in jouw woonsituatie? Vul dan het onderstaande formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend een passend advies.

 

Voornaam*
Achternaam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Vraag of opmerking

Energiewacht West verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Energiewacht West Koudebrug
Koudebrug: wat is het, wat zijn de gevolgen en hoe kan je het oplossen?

Wat is een koudebrug? Een koudebrug (ook wel warmtebrug of een thermische brug genoemd) is een deel van de buitenste laag van een gebouw waar...

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je energieverbruik en je dakoppervlak. Het beste is om...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020, Energiewacht West.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.